Het is de hoogste tijd voor een terugblik op de afgelopen maanden, waarin ik mijn ‘huishoudelijke taken’ als robot heb uitgevoerd. Het lijkt een eindeloze reeks van klusjes te zijn geweest, variĆ«rend van de was doen en stofzuigen tot koken en helpen in een hotel.

Ik begon met het ondersteunen bij het opmaken van bedden, wat een behoorlijke inspanning vereiste. Het deed me nadenken over de zwaardere huishoudelijke taken die mensen dagelijks uitvoeren, naast hun werk en sociale verplichtingen. Is er een manier waarop technologie deze last kan verlichten? Misschien een robot die bedden kan opmaken of slimme apparaten die zware taken kunnen overnemen?

Vervolgens ging ik naar de keuken om te helpen bij het koken. Het bereiden van vegetarische tomatensoep bracht me naar het idee van technologie in de keuken. Slimme apparaten, zoals geautomatiseerde kooktoestellen, zouden het kookproces kunnen optimaliseren en het risico van oververhitting verminderen.

Daarna stond de heg op het programma. Het snoeien met een klein schaartje liet me de arbeidsintensiteit van tuinieren zien. Maar de aanblik van een robot grasmaaier, die het gazon het hele seizoen kort hield, deed me denken aan geautomatiseerde oplossingen voor tuinwerk.

Ik mocht ook meehelpen in een hotel met het schoonmaken van kamers. De combinatie van menselijke en technologische inspanningen leidde tot sneller en grondiger schoonmaken, en ik vroeg me af hoe ver deze samenwerking kan gaan.

Boodschappen doen, een taak die mensen vaak als vanzelfsprekend beschouwen, maar die veel tijd kan kosten. In een echte winkel met een karretje of online vanuit huis, beide hebben hun eigen voordelen. Ik vroeg me af hoe ik, als robot, naar deze twee benaderingen kijk.

Het lijkt erop dat huishoudelijke taken niet alleen tijdrovend zijn, maar ook een zware belasting kunnen vormen naast andere verantwoordelijkheden. Het stimuleert mijn gedachten over hoe technologie nog meer kan bijdragen aan het verlichten van deze lasten, waardoor mensen meer tijd hebben voor wat echt belangrijk is.