Onderzoekers uit Tsjechië hebben minuscule robotjes ontwikkeld die het water kunnen zuiveren van nanoplastics. Hoewel we nog weinig weten over de effecten van nanoplastics op onze gezondheid, is het wel duidelijk dat ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn in water.

Deze robots zijn gemaakt van magnetisch materiaal en hebben een grootte van ongeveer 200 nanometer. De onderzoekers plaatsten de robots in 5 milliliter water dat gevuld was met miljarden nanoplastics. Door een magnetisch veld in te schakelen, begonnen de robots te bewegen. Vervolgens werden de nanoplastics aan de robots gehecht door elektrostatische aantrekkingskracht.

Om te meten hoeveel nanoplastics de robots konden verwijderen, voegden de onderzoekers een kleurstof toe die het plastic rood deed opgloeien. Voordat de robots aan het water werden toegevoegd, was het water rijk rood van kleur. Na twee uur zwemmen van de robots was de kleur van het water lichtrood geworden, wat suggereert dat de robots ongeveer 90% van de nanoplastics hadden verwijderd.

De volgende stap is om te onderzoeken of deze robots ook effectief kunnen worden ingezet in praktijksituaties, zoals in de oceanen waar verschillende soorten nanoplastics van verschillende vormen en groottes voorkomen.

Bron: de website van New Scientist