Netwerkbedrijf Alliander zoekt innovatieve oplossingen om ondergrondse gasleidingen in Nederland effectief te inspecteren, in reactie op strengere Europese regelgeving die het aantal inspecties verhoogt. Door een tekort aan technisch personeel is handmatige inspectie een uitdaging. Alliander werkt samen met hogeschool Saxion aan de ontwikkeling van de robothond LASS-E, die de inspecties efficiënter moet maken.

Alliander heeft de taak om 42.000 kilometer leidingen en 2,5 miljoen aansluitingen jaarlijks te controleren op lekkages. Momenteel gebeurt dit handmatig door monteurs, maar de Europese regels vereisen een toename in inspectiefrequentie. Eva Dienske, R&D Specialist bij Alliander, benadrukt dat LASS-E monteurs zal ondersteunen door sneller en efficiënter inspecties uit te voeren.

De robothond LASS-E is uitgerust met een ingebouwde computer die kaartdata en GPS gebruikt om nauwkeurig boven gasleidingen te navigeren en inspecteren. De robot detecteert gaslekken met een ingebouwde gassensor, onder begeleiding van een monteur. Onlangs werd het prototype succesvol getest bij KIWA Training in Apeldoorn, wat de haalbaarheid van robotinspecties aantoont. Victor Sluiter, onderzoeker bij hogeschool Saxion, noemt de systeemintegratie van LASS-E uniek en ziet potentieel voor toepassingen in andere sectoren zoals landbouw en bovengrondse infrastructuur.

Nu de technologie werkt, richten Alliander en Saxion zich op de praktische inzetbaarheid van LASS-E in de openbare ruimte. Ze onderzoeken hoe de robot veilig en efficiënt tussen mensen en verkeer kan opereren en hoe hij monteurs het best kan ondersteunen.

LASS-E is ontwikkeld binnen het CHARISMA-project (CH4 Autonomous Robotized Inspection for Sustainable Maintenance), gefinancierd door TechForFuture. Het project streeft naar een efficiënte, veilige en betrouwbare oplossing die voldoet aan de Europese inspectienormen voor gasleidingen en bijdraagt aan milieubescherming.

Bron: persbericht Saxion

Bron foto: persbericht Saxion