Huren bezorgrobot Jack

Robots in de zorg

De zorg branche is sterk in beweging. Zowel in cure (ziekenhuizen) en care (verzorgingstehuizen) speelt technologie een grote rol en zijn technologie en robots vaak een deel van de oplossing. Vanuit cliënten en patiënten spelen thema’s als privacy en zelfstandigheid een rol. Vanuit de zorgverleners zijn werkdruk, fysieke belasting en de hoeveelheid administratieve taken de aandachtspunten. Robots kunnen op allerhande gebied bij taken ondersteunen en zorgen dat het persoonlijk contact tussen mensen kan worden verbeterd terwijl kosten omlaag gaan. Van maaltijden bezorgen en desinfecteren, tot activeren en gezelschap, robots kunnen breed worden ingezet.

Waar zijn er dan robots in de zorg?

De robot Pepper van Softbank wordt als maatje ingezet door zorgverlener Philadelphia. Ze zien dat de robot een positieve bijdrage levert. Pepper stimuleert de communicatieve en de sociale vaardigheden van cliënten en vergroot ook hun zelfredzaamheid.

In de zorg zien we een grote diversiteit aan robots in de afgelopen jaren. De robot James wordt ingezet om de eenzaamheid van ouderen te verlichten. Door de software op deze robot is het mogelijk om te beeldbellen met anderen. Vooral tijdens Corona, toen de ouderen geïsoleerd werden in verpleegtehuizen, was deze robot een populaire oplossing. Hij is door personeel op afstand te besturen, waardoor zowel cliënt als medewerker geen extra risico’s liepen. De robot Sanbot wordt in de zorg ingezet vanwege de mogelijkheden als gastvrijheid robot ofwel hospitality robot. Bezoekers en cliënten kunnen via Sanbot informatie krijgen over de verschillende ruimtes in het gebouw. Het geluid van deze robot is erg goed waardoor hij tot zijn recht komt in grotere ruimtes en ook goed hoorbaar is voor groepen mensen. 

 

Robots in de zorg huren, telepresence

Taken van robots in de zorg

Robots vervullen in de zorgomgeving de volgende taken:

Het verwelkomen van bezoekers

Bij het binnenkomen in een ziekenhuis of verzorgingstehuis zijn er vaak aandachtspunten die met de bezoekers moeten worden gecommuniceerd. Denk aan huisregels. Ook hebben bezoekers vaak vragen over onderwerpen zoals openingstijden en hebben ze hulp nodig om hun weg te vinden binnen het pand. Robots kunnen hiermee helpen. Omdat ze met spraakherkenning en touchscreens kunnen worden uitgerust is er interactie mogelijk.

Communicatie verzorgen tussen mensen binnen en buiten

Soms is het lastig om met regelmaat cliënten en patiënten te bezoeken. Robots maken het op een makkelijke leuke manier mogelijk elkaar vaker te zien en te spreken. Telepresence of beeldbellen is hiervoor in bepaalde robots ingebouwd.

Het rondbrengen van maaltijden en afvoeren van (af)was

Maaltijden distribueren is in zorgomgevingen een continue taak. Hetzelfde geldt voor het weer wegbrengen van de afwas. Robots kunnen hierbij goed ondersteunen. Ze lopen autonoom hun routes en verdelen zonder problemen onderling het werk. Ditzelfde geldt natuurlijk voor wasgoed.

Sociale ondersteuning voor kinderen

De universele aantrekkingskracht die robots op mensen hebben kan goed worden gebruikt in het volgende. Kinderen die een operatie moeten ondergaan krijgen een robot als maatje. Deze robot biedt steun en afleiding voor de operatie maar zeker ook erna. Hij is het eerste vriendje dat het kind ziet als het op de recovery afdeling weer wakker wordt.

Les geven

Onder andere mensen met een autistisch spectrum kunnen baat hebben aan communicatie met (of via) een robot. Door de voorspelbaarheid van de robot en het ontbreken van emoties en gezichtsuitdrukkingen is hij een prettige vriend. Doordat een robot ook eenvoudig bepaalde lessen kan herhalen en nooit ongeduldig wordt kan hij voor kinderen met een leerachterstand in bepaalde situaties een aanvulling zijn op echte docenten.

Operaties uitvoeren

Robots die mensen opereren worden al jaren ingezet. Feitelijk doet de chirurg nog steeds de operatie, maar hij gebruikt de “handen” van de robot. Alle trillingen worden gefilterd en de robot kan zeer fijne bewegingen uitvoeren. Door de camera’s kan de chirurg ook beter zien wat er gebeurt.

Waarom huren

Onze klanten kiezen ervoor om robots te huren in plaats van deze aan te schaffen om de volgende redenen:

  • Flexibele inzet
  • Doorlopende ondersteuning in het gebruik
  • Reparatie en vervanging
  • Up to date software
  • Altijd de beste robot

 

Ik wil een robot